משכנתא לרכישת דירה חדשה מקבלן

רכישת דירה מקבלן, לרוב תהיה שונה מרכישת דירת יד שניה בהיבטים הבאים:

  1. ההתנהלות בנושא רכישת הדירה וטיפול במסמכי המשכנתא נעשית מול הקבלן ולא מול אדם פרטי.

  2. לרוב יהיה מדובר בדירה שהיא עדיין לא מוכנה (לפעמים אפילו הדירה על הנייר) וקבלת הדירה היא עד 4 שנים (לעומת דירה יד 2, בה רואים בדיוק מה קונים וקבלת הדירה בדרך כלל תהיה בטווח של פחות משנה).

  3. בדירה מקבלן, לרוב התשלומים בעבור הדירה יהיו צמודים למדד תשומות הבניה (עד 40% הצמדה מסך מחיר הדירה).

  4. דירה מקבלן היא בעצם דירה חדשה שאינה דורשת שיפוץ, מצד שני הרבה דירות מגיעות בסטנדרט יחסית נמוך (כגון מחיר למשתכן) ולכן יש לקחת בחשבון הוצאות נוספות לשדרוג הנכס כגון: שדורג המטבח, הוספת מזגנים וכו'.

  5. לרוב שנקנה דירה מקבלן, ממש בשלבים הראשונים של שיווק הפרויקט (על הנייר), המחיר יהיה נמוך ממחיר השוק. 

"בשונה מרכישת דירה יד 2, ברכישה מקבלן יחלוף לרוב זמן רב מרכישת הדירה ועד קבלת הנכס, ולכן חשוב תכנון כלכלי נכון מרגע הרכישה ועד קבלת המפתח"

סוגי עסקאות לרכישת דירה מקבלן

רכישת דירה מקבלן – במסגרת קניה רגילה

  • רכישה במסגרת פרויקט עם ליווי בנקאי (הנפוץ והבטוח ביותר) – הקבלן שמוכר את הדירות, מסכם עם אחד הבנקים על ליווי בנקאי, במסגרת הליווי הקבלן פותח חשבון בבנק המלווה ומתחייב שכל הכספים שיקבל מרוכשי הדירות יועברו אך ורק לחשבון הליווי של הפרויקט. הבנק עצמו, מפקח על הוצאת הכספים אשר מיועדים לבניה ומאשר את שחרורם על פי קצב התקדמות הבניה, ועל ידי כך הבנק יכול להבטיח את התקדמות הפרויקט בצורה תקינה. מכיוון שכך הבנק יכול בעצם להנפיק לרוכשים ערבות בנקאית אשר מבטיחה את התשלומים / כספים ששולמו בעבור הדירה שבנייתה טרם הושלמה. נושא הערבויות מעוגן בחוק המכר (הבטחת השקעות של רוכשי הדירות).

    ליווי בנקאי בדרך כלל מבוצע בפרויקטים גדולים (בניין גבוה או מספר בניינים) וקבלנים גדולים והסיבה לכך היא שהבנק המלווה גובה סכומי כסף גבוהים יחסית מהקבלן והעסקה צריכה להיות משתלמת לשני הצדדים.
    במקרה של פרויקטים עם ליווי בנקאי, הסיכון לאבד את הכסף ששולם נמוך ואפשר לשלם את מלוא סכום הדירה, גם אם הדירה עדיין אינה מוכנה.

  • רכישה בפרויקט ללא ליווי בנקאי (נפוץ במקרה של רכישה מקבלן קטן בפרויקט קטן). כאן מדובר על פרויקטים קטנים וקבלנים קטנים. יכול להיות בניין בודד של 6 עד 12 דירות. בדרך כלל קבלן פרטי פחות מוכר.

    במקרים כאלה לא משתלם – לא לבנק ולא לקבלן – להשתמש במודל של ליווי בנקאי. פרויקט ללא ליווי בנקאי, מראה מצד אחד שלקבלן יש יכולת לקדם את הפרויקט ולבנות את הבניין מבלי להסתמך על מימון כספי מהבנק ומצד שני, מבחינת הרוכשים, מדובר על פרויקט שנחשב פחות בטוח, מכיוון שלמעשה אין פיקוח על הכספים שמועברים מהרוכש לקבלן ולא ניתן יהיה לקבל ערבויות בנקאיות בגין התשלומים שקיבלו. על מנת להתגבר על נושא זה, רושמים הערת אזהרה בטאבו לטובת הרוכשים ומשחררים לקבלן את הכספים על פי קצב הבניה (כפי שמורה חוק המכר).

רכישת דירה מקבלן – במסגרת תמ"א

  • תמ"א 38/1 = חיזוק מבנים – מדבר על בניינים ישנים אשר קיים צורך לחזק אותם בפני רעידות אדמה. על מנת לתת תמריץ לבעלי הדירות והקבלנים לבצע את החיזוק הנדרש, בדרך כלל מתאפשר לבנות עוד מספר דירות מעל הבניין הקיים ואף להרחיב את הבניין על ידי הוספת ממ"ד, מרפסת, מעלית, לשפר את חזות הבניין, להוסיף חניה וכו'.

    בדרך כלל הדיירים מתחברים עם יזם, אשר לרוב מבצע על חשבונו את התוספות המאושרות ובתמורה הקבלן מקבל את הדירות הנוספות ויכול למכור אותן בשוק החופשי.

    בדרך כלל פרויקטים מהסוג הזה הם ללא ליווי בנקאי מכיוון שמדובר על פרויקטים קטנים. במקרים מסוימים הבנקים יסכימו לממן את העסקה רק אחרי שהדירה תהיה מוכנה.

    בשלב הביניים, עד קבלת טופס איכלוס ורישום מסודר בטאבו, עלולה להיות בעיה של רישום הדירות החדשות מכיוון שעדיין לא ייחדו להן תתי חלקות מתאימות.

    בעיסקה מסוג זה, רצוי ליווי צמוד של עורך דין ויועץ משכנתאות – עוד לפני חתימת חוזה לרכישת הדירה.

 
  • תמ"א 38/2 = פינוי בינוי – במקרה זה מדובר גם על בניינים ישנים, אבל כאן לא ניתן או לא משתלם לחזק אותם ולכן הורסים אותם ובונים במקומם בניינים חדשים עם קומות ודירות נוספות.

    לרוב, בעלי הדירות הקיימות יקבלו דירה חדשה עם חדר נוסף וגם פה תהיה תוספת לבעלי הדירות של: ממ"ד, מרפסת, מעלית, שיפור חזות הבניין, הוספת חניה וכו'.

    במשך תקופת הבניה יעברו בעלי הדירות לשכירות – ויקבלו פיצוי כספי מהקבלן שאמור לכסות את עלות השכירות.

    יתר הדירות החדשות כאמור יהיו שייכות לקבלן והוא ימכור אותן בשוק החופשי. בדרך כלל מדובר בפרויקטים יחסית גדולים של הרבה דירות ולפעמים אפילו מספר בניינים במקביל.

    פרויקטים אלו יבוצעו עם ליווי בנקאי והליך ביצוע העסקה יהיה מאוד דומה לרכישת דירה מקבלן במסגרת עסקה רגילה, כאשר ההבדל העיקרי הוא שמשך תקופת הבניה יהיה ארוך יותר (בין 3 ל 5 שנים) מכיוון שיש צורך קודם לפנות את הדיירים ולהרוס את הבניין הקיים.

רכישת דירה מקבלן – במסגרת מחיר למשתכן

מוכר גם בשמות "מחיר מטרה" ו "דירה בהנחה"

רכישת דירה בתנאים מעודפים במגוון תכניות הדיור של משרד הבינוי והשיכון ושל רשות מקרקעי ישראל. דירות במסגרת תוכניות אלו, נמכרות במחיר הנמוך ממחיר השוק.

  • מי זכאי להשתתף בתוכנית – חסרי דירה ומשפרי דיור על פי הקריטריונים המפורטים באתר משרד הבינוי והשיכון : לחץ כאן לקריטריונים . התוכנית מיועדת גם לנכים יחידים בני 21 ומעלה ונכים רתוקים אף מקבלים עדיפות בהגרלה. עדיפות תינתן גם לבני המקום ולחיילי מילואים.

  • תהליך רכישת הדירה – יש להנפיק אישור זכאות, להירשם להגרלה, להמתין למידע על תוצאות ההגרלה, לאחר מכן להמתין לקבלת היתר בניה, לבדוק אישור עקרוני למשכנתא באופן עצמאי או באמצעות יועץ משכנתאות, לבחור דירה ולחתום על חוזה רכישה.

  • קריטריונים לקבלת משכנתא – ככלל, רוב הקריטריונים ותהליך המשכנתא דומים ללקיחת משכנתא רגילה, יחד עם זאת ישנם מספר הבדלים קטנים אך מהותיים: בשונה מרכישת דירה רגילה, שווי הנכס במחיר למשתכן נקבע על פי חוזה או שמאות – הגבוה מביניהם (ובלבד ששווי הנכס אינו עולה על 1.8 מיליון ש"ח, במקרה ששווי הנכס גבוה יותר, יקבע שוויו לפי חוזה בלבד). אחוז המימון המאושר הינו עד 75% מערך הנכס הרלוונטי. ההון העצמי המינימלי הנדרש במחיר למשתכן הינו 100 אלף ש"ח או 60 אש"ח במידה ויש ללקוח זכאות לקבלת מענק.

  • תהליך לקיחת המשכנתא – בפרויקטים מסוג זה לרוב נגיע לבחירת הדירה מבלי לדעת מראש איזו דירה נקנה (לדוגמא 3,4,5 חדרים, בהתאם למלאי הדירות שנותר) ולכן כדאי יהיה מראש לעשות אישור עקרוני למשכנתא על הסכום המקסימלי שאנחנו חושבים שנרצה ונוכל לעמוד בו. לרוב, בחוזים אלו אין מועדי תשלומים מוגדרים אלא ציון נקודות תשלום על פי קצב התקדמות הבניה. מכיוון שתהליך המשכנתא אורך זמן, יש להתעדכן מבעוד מועד, מה היא נקודת התשלום הקרובה, ולהיערך עם תהליך המשכנתא בהתאם.
 
בתוכנית זו רוב הפרויקטים הינם עם ליווי בנקאי והרוכש יקבל ערבות חוק מכר על כל תשלום שישולם לקבלן (למעט על ה 7% הראשונים). על פי התיקון האחרון לחוק, 20% ראשונים מהתשלום לקבלן אינו צמוד למדד תשומות הבניה, יתר התשלומים יוצמדו ב 50% הצמדה למדד התשומות (סה"כ עד 40% הצמדה למדד מתוך מחיר הדירה).

על פי רוב, מי שירצה למכור את הדירה שלו שנקנתה במסגרת מחיר למשתכן, יוכל למכור אותה לאחר 7 שנים מיום הזכיה או 5 שנים ממועד קבלת טופס 4 (לפי המוקדם מבינהם), אחרת יהיה צפוי לקנס של 450 אלף ש"ח.

אל תתאמצו

צרו קשר וקבלו מענה מהיר ומקצועי